Nya SkiStar Lodge - kronjuvelen i Sälenfjällen

Publicerad 21 Feb 2022

SkiStar Lodge Hundfjället är SkiStars senaste satsning I Sälenfjällen. En gemytlig resort i toppklass som står sig väl jämfört med andra internationella skidanläggningar - verkligen en kronjuvel i Skistars utbud av hotell. Glädjande har även vi som utvald samarbetspartner fått medverka och bidra i det stora projektet. Vår del har handlat om att komma med lösningar till att säkra utrymningsvägarna samt även fasadbelysningen till hotellet.

SkiStar äger och driver idag Skandinaviens fem största fjällanläggningar: Sälen, Åre,Vemdalen i Sverige samt Hemsedal och Trysil i Norge. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande semesterarrangören i Skandinavien. Med tillökningen av det nyligen invigda SkiStar Lodge i Hundfjället befäster man positionen ytterligare.

De första planerna på ett nytt hotell i Hundfjället har funnits länge men 2018 realiserades de och en förstudie och inledande projektering tog fart. Den norska Arkitektbyrån Agnas Ark fick förtroendet att börja rita och är de som står bakom den modernt utformade byggnaden. De har skapat lodgens varma, ombonade, rustika atmosfär med material i mörkt trä och koppar samt med stora panoramafönster med utsikt över fjället. Hoteller rymmer 786 bäddar förelat på 153 rum, hotellrum samt lägenheter. Här finns även två förstklassiga restauranger, en stor lodgebar, spa, gym, lekrum och en skidshop. Önskar du konferera står här en hel konferensvåning till ditt förfogande.

Flera typer av nödbelysning och belysning

När det kommer till den interiöra säkerheten och för att belysa utrymningsvägarna valdes hänvisningsarmaturen Too Pac LED. En armatur med en svängbar piktogramskiva vilket gör den lätt att montera på bäde vägg och i tak. Armaturen är utrustad med självtest och effektivt Li-ion batteri för upp till tre timmars drifttid vid ett nätavbrott. Energieffektiv med en förbrukning på endast 1W vid normal drift. När det kommer till det s.k. "vita ljuset" föll valet på Kam LED II. En liten, kompakt nödljusarmatur som kan monteras både utanpåliggande, dikt tak eller som infälld. Här användes modellen med inbyggt batteri samt med oval och rund lins beroende på montageplats i anläggningen.

Att hitta en lämplig fasadarmatur som både passade till den speciellt utformade fasaden och hade rätt ljusegenskaper var lite knepigare.

- Valet föll efter en förstudie på Funkis MegaLED - en ljusstark armatur som finns i varianter både för tak- och väggmontage och med upp- och nedljus, berättar Anders Adelin, vår ansvariga säljare i projektet. Armaturens spridningsvinkel var perfekt i sammanhanget och gav stilrena ljusbilder både på fasaden och balkongerna. Även armaturer i systerserierna Funkis ProLED och Funkis Nova Cone valdes men då främst till entreér och trappor, säger Anders.

I hotelldelen och i vissa utvalda rum monterades även spotlights för att förstärka accentljuset. Där valdes Spotline Mini Rulle, 8W, i svart utförande.

- Ett bra väl då spot- och skensystemet med sina tillbehör enkelt kan anpassas i stort sett hur man vill, säger Anders. Vi har genom åren vid många tillfällen hjälpt SkiStars el-och serviceavdelning med produktval, stöd och support. Glädjande att se att vi nu kan få bidra i ett större sammanhang och att de gillar våra produkter, avslutar Anders.

SkiStar Lodge Hundfjället öppnade officiellt den 12 december 2021 och vill man uppleva resorten på riktigt så bokar man enkelt sin ferie via skistar.com.

Byggherre: SkiStar Lodge Hundfjället AB
Totalentreprenör: Peab Sverige AB
Arkitekt: Agnas Ark
Omfattning: 18650 m2 
Elinstallatör: Assemblin El

Nödbelysningsbilder från SkiStar Hundfjället >

Belysningsbilder från SkiStar Hundfjället >

(Källa: skistar.com. agnasark.se).

Fler nyheter