Ny backup-lösning säkrar Eleda Stadion i Malmö

Publicerad 1 Apr 2022

Malmö stads nya fotbollsstadion invigdes 2009. Vid invigningen döptes anläggningen till Swedbank Stadion, men 2018 ändrade man namnet till dagens: ”Eleda Stadion”- Malmö FF:s hemmaborg. När byggnationen av Malmö Stadion slutfördes 2009 var APQ El i Malmö ansvariga för elinstallationerna. Nu 13 år senare är det fortsatt de som har ansvar för service- och el underhåll på stadionområdet och nu även en helt ny specialanpassad backup-lösning för nödbelysning.

För ett år sedan fick vi på KAMIC frågan av APQ El om vi kunde hjälpa till att hitta en ny säkerhetslösning för att försörja nödbelysningen inom anläggningen. De fem batteriaggregat som fanns installerade behövde bytas ut då funktionen inte ansågs vara tillförlitlig.

Då nödbelysningen i anläggningen var uppdelad mellan hänvisningsskyltar, nödbelysning och till viss del även allmänljus, så började arbetet med att mäta upp lasten per utgång på de befintliga aggregaten och även reda ut de olika styrningarna som fanns. Eftersom det var olika storlekar på dem var målet att komma så nära dessa som möjligt sett till last och funktion.

– Efter genomgång med vår projekteringsavdelning så kom vi fram till att den bästa lösningen var att ersätta de fem aggregaten med fem UPS:er och specialanpassade fördelningscentraler. Helt enkelt optimerat för den här anläggningen sett till både pris och funktion, berättar Patrik Nilsson, vår projektsäljare i region Syd.

Valet föll på en KAMIC CSS CBM 8, en UPS som är designad enligt Europa standarden EN-50171 och klarar kravspecifikationen för säkerhetsanläggning fullt ut. I samarbete med Elicom AB arbetades det fram en speciallösning som gjorde det enklare att hantera utgående grupper och styrningar. Tillsammans med UPS:erna installerades fem anpassade fördelningscentraler med inbyggd bypass-funktion.

– Lösningen vi nu tagit fram gör att kunden får en enkel översikt över sin anläggning och service kan göras på UPS:erna utan att påverka funktionen på belysningen i anläggningen. Vi har utgått från att göra det så enkelt som möjligt för slutkunden. Att APQ El varit involverade i stadionanläggningen under så lång tid har inneburit en stor fördel för oss i framtagandet av den nya backup-lösningen, avslutar Patrik Nilsson.

När Allsvenskan i fotboll är i gång 2022 är Malmö FF återigen en av favoriterna att gå hela vägen till guldet. Alla vi som gillar fotboll gläds dock inte bara åt det fotbollsmässiga, vi gläds även åt att personal, spelare och publik nu har en säker backup om strömmen plötsligt skulle gå i halvtid.

Ägare: MFF Event AB
Elinstallatör: APQ El, Malmö.
Centralbyggare: Elicom AB
Ordervärde: 435 000 SEK

(Källa: mff.se, apqel.se)

Fler nyheter