Nu tändas tusen juleljus och risken för bostadsbränder ökar

Publicerad 1 Dec 2023

Statistik visar att det årligen inträffar över 20 000 bostadsbränder i Sverige. 85 procent av de som skadas svårt eller omkommer av en brand gör det på hemmaplan. En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket och december samt januari är de månader då flest bränder uppstår. Den 1 december varje år uppmärksammar bland annat Brandskyddsföreningen och MSB "Brandvarnardagen" – en viktig dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de verkligen fungerar.

I Sverige är den vanligaste brandorsakerna glömd spis samt soteld i skorstenen och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare. För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att upptäcka den tidigt, och här kan en fungerande brandvarnare vara helt avgörande. Det är när du sover du är mest försvarslös mot rök och brand, det är därför mest optimalt att ha en brandvarnare i och utanför sovrummet.

– Tyvärr kan vi konstatera att tester ofta uteblir, säger Patrik Lindström, produktchef för brandvarnare hos oss. Brandvarnare är en mycket billig livförsäkring – om alla bostadsägare såg till att testa, att batterierna är okej och att även byta ut gamla och uttjänta brandvarnare, så skulle många liv kunna räddas årligen. För säker funktion bör brandvarnare äldre än tio år bytas ut. Kolla etiketten på brandvarnarens baksida, där står tillverkningsdatum, menar Patrik Lindström.

Inte nog med att det testas för sällan, illavarslande nog så saknar vart tionde hem i Sverige idag brandvarnare helt. Brandskyddsföreningen uppmanar därför alla att se över sitt brandskydd där hemma och även kontrollera att de befintliga brandvarnarna fungerar som de ska. När testade du exempelvis dina brandvarnare senast?

Genom kampanjen "Aktiv mot brandfinns sedan några år tillbaka en tjänst med en SMS-påminnelse. Genom att registrera ditt mobilnummer så får du vid självvald tidpunkt ett SMS med en påminnelse så du inte glömmer att testa dina brandvarnare. (Se länk nedan). Några bra brandskyddstips i övrigt:

När ska du testa dina brandvarnare?

  • Varje månad
  • När du satt upp en ny
  • När du bytt batteri
  • När du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
  • När du gjort rent den. Notera: Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök! Funktionen kan försämras avsevärt.

För mer brandskyddsfakta, installationsråd samt information om vårt program av brandvarnare, kontakta Patrik Lindström via:
0707-76 27 90 eller patrik.lindstrom@kamic.se>

Mer om brandvarnare >

Mer om brandlarm>

Länk till SMS-påminnelse >

(Källa: brandskyddsforeningen.se | msb.se)

Fler nyheter