norvalla_ishall_hockey

Lysrörsutfasningen blev ett belysningslyft för Norvalla ishall

Publicerad 19 Apr 2024

Nors ishockeyklubb i Vålberg väster om Karlstad har genom åren fostrat spelare som idag återfinns både i SHL, schweiziska ligan samt NHL. Deras hemmaborg heter Norvalla och ishallen har under de senaste åren renoverats både interiört samt exteriört med bland annat ny fasad samt en uppfräschning av omklädningsrum. När frågan kom om att byta ut befintlig belysning och nödbelysning gick frågan till oss på KAMIC. 

EU-kommissionen beslut om att konventionella lysrör samt kompaktlysrör fasas ut under 2023, blev problematisk för hockeyklubben och förvaltaren Karlstad kommun. Ett armaturbyte samt uppgradering till en mer energieffektiv och modernare ljuskälla i ishallen var nu ett måste. Även nödbelysningen i ishallen behövde ses över och eventuellt ersättas.

Uppdraget att hantera bytet samt nyinstallationen gick till Eitech, Karlstad. Projektledare Erik Andersson berättar:

- Offertförfrågan vad gäller projektet gick ut till ett antal aktörer i regionen. Valet föll till slut på KAMIC då de kunde leverera helheten och hade bäst offererat pris, så valet blev ganska enkelt till slut, säger Erik Andersson. 

Montage samt installation drog i gång. Efter demontering av befintliga lysrörsarmaturer över isytan pendelmonterades armaturen BLOK. En armatur avsedd för höga höjder samt öppna golvytor och som har ett rejält ljusutbyte. BLOK är även utrustad med DALI.

- Armaturens optik är anpassad för liknande montage och gjorde här att antalet armaturer kunde begränsas, vilket även på sikt kommer att påverka den totala förbrukningen i installationen jämfört med tidigare, menar Fredrik Toftgård, ansvarig för projekteringen av anläggningen hos KAMIC.

Via styrningen som Rutab hjälpte till med att installera kan man nu variera ljusnivåerna beroende på vilken verksamhet som sker på isytan – ytterligare ett smart sätt att effektivisera förbrukningen.

Vid närmare besiktning av befintlig nödbelysning i ishallen så togs beslutet att byta ut all nödbelysning då de tidigare armaturerna gjort sitt. Enligt beräkning och platsbesök föreslogs att använda Profilux IP44 där långa läsavstånd fanns och Iron LUX över läktardelen, en armatur med Li-Fe-batteri och som dessutom har tio års garanti. Som nödljus Infinita X5, en robust armatur med högt ljusutbyte och dessutom tålig i sin utformning genom IK08 samt IP65.

Totalt sett så fick både ljuset i ishallen och utrymningsvägarna sig ett rejält lyft genom nyinstallationen. Till och med en av ledarna från ett besökande lag i seriespelet påtalande det positiva med den utbytta belysningen i hallen: 

-Sååå mycket bättre!

Fler bilder från projektet>

 

Fler nyheter