Katarinahissen

KAMIC medverkar när anrika Katarinahuset byggs om

Publicerad 17 Jan 2022

I mars 2020 togs beslut om att starta en ombyggnation av gamla anrika Katarinahuset vid Slussen i centrala Stockholm. Det förvaltaren Atrium Ljungberg ville göra var en teknisk upprustning och utveckling av Katarinahuset, men samtidigt bevara mycket av de historiska värdena. Glädjande för oss på KAMIC är att även vi nu får vara delaktiga och bidra i det intressanta projektet.

När den största ombyggnationen på 80 år är genomförd kommer huset att innehålla 18 000 kvadratmeter moderna kontorsytor med utsikt över slussenområdet. Det kommer även att finnas en hotelldel, butiker samt flera restauranger. Takterrassen på huset ska ses över så det går att få tillträde till den både via Mosebacke och Katarinahissen. Om säkerheten i fastigheten när det kommer till nödutgångar och utrymningsvägar berättar vår projektsäljare i Stockholm, Mattias Voltaire, så här:

– Här har man prioriterat ett driftsäkert övervakat nödljussystem men även en enkel installation. Därför föll valet på vårt Neptolux-system som svarar upp mot önskemålen på ett bra sätt. Electro Engineering har projekterat nödbelysningsinstallationen och har huvudansvaret för samtliga elinstallationer i huset.

Ombyggnaden av Katarinahuset miljöcertifieras enligt "BREEAM Very good", vilket ställer krav på både projektgenomförandet och den färdiga byggnaden. Här väljer man nya byggmaterial med hållbarhetsfokus, strävar mot största energieffektivitet hos system för värme, kyla och ventilation samt tillser att lokalerna är sunda avseende emissioner, inomhusklimat samt ljud- och ljuskomfort.

De första kontorshyresgästerna beräknas flytta in under nästa vår och renoveringen av hela fastigheten beräknas vara helt klar under sommaren 2023. Investeringen uppgår till närmare en miljard kronor.

Förvaltare: Atrium Ljungberg
Omfattning: 25000 m2
Elkonsult: Electro Engineering STHLM AB
Elinstallatör: APQ EL

Affärsvärde ca 800 000 SEK.

(Källa: al.se)

Fler nyheter